Eikenprocessierups zelf te lijf met BuitenBeter

Eikenprocessierups zelf te lijf met BuitenBeter

8 mei 2012

Gezondheidsklachten eikenprocessierups verminderen door alertheid inwoners

Jeukende huid, geïrriteerde ogen en last van de luchtwegen. De eikenprocessierups kan tot gezondheidsproblemen leiden. Elk jaar rukt de eikenprocessierups verder op in Nederland. Gemeenten, Ministeries, GGD’s, groenbeheerders en wetenschappers zetten zich in om deze opmars te stuiten door bestrijding, voorlichting en onderzoek. Met de BuitenBeter app kunnen inwoners in heel Nederland hieraan bijdragen. Met de app kunnen inwoners die de eikprocessierups spotten dit direct melden aan de gemeente, met foto én GPS locatie. Hiervoor is vanaf vandaag tijdelijk een speciale EikprocessieRups categorie beschikbaar in de BuitenBeter app.

Veel gemeenten bestrijden de eikprocessierups op druk bezochte plaatsen al preventief sinds begin april. Daarna worden nesten die toch gevormd zijn, eventueel verwijderd. Zo rond half mei wordt verwacht dat de rupsen in het stadium zijn dat deze de overlast veroorzakende brandharen afgeven. Weghalen van de nesten en daarmee de bron van de brandharen, vermindert gezondheidsklachten voor mens en dier.

Melden

Een duidelijk beeld van waar de processierups zich heeft genesteld is van groot belang. Voor bestrijding nu en voor de preventieve maatregelen volgend jaar. “Door de foto kan de situatie snel beoordeeld worden en door de GPS- locatie is de plek exact bekend”, vertelt wethouder Caroline van den Elsen van de gemeente Veghel. “Er kunnen dan passende maatregelen genomen worden waardoor de overlast beperkt blijft. De BuitenBeter app is dan ook een uitstekend extra middel om naast de reguliere middelen een melding door te geven.”

BuitenBeter

BuitenBeter is de smartphone App waarmee iedereen overal in Nederland eenvoudig en snel meldingen kan versturen naar de gemeente met foto én GPS locatie. BuitenBeter is beschikbaar voor Android, iPhone, BlackBerry en Windows mobile toestellen en direct gratis te downloaden op telefoon via de appstores of www.buitenbeter.nl. Voorbeelden van veel gemelde overlast en schades zijn gevaarlijke situaties, defecte lantaarnpalen, slecht wegdek en zwerfafval. De grote verscheidenheid aan meldingen laat zien dat er behoefte is aan een gemakkelijke manier om direct problemen te melden bij de gemeente.

Eikenprocessierups

Meer informatie over de eikenprocessierups op de websites van het ministerie van LNV: www.minlnv.nl/eikenprocessierups en voor gezondheidsvragen de regionale GGD.


Terug naar nieuws


BuitenBeter is een initiatief van Yucat Mobile Business Solutions